Zonnepanelen leken een paar jaar geleden dé perfecte investering. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Nu hoor je toch steeds vaker mensen die spijt hebben van hun keuze. Wat is er veranderd en hoe voorkom je dat jij ook spijt krijgt van zonnepanelen? In deze blog bespreken we de meest voorkomende redenen voor teleurstelling en geven we tips om een weloverwogen keuze te maken.
Salderings regeling verandert
Een van de grootste voordelen van zonnepanelen was lange tijd de salderings regeling. Hierdoor kom je stroom die je overdag opwekte en niet gebruikte, volledig wegstrepen tegen de stroom die je s’avonds of in de winter nodig had. Sinds 2025 is dit anders. Deze regeling wordt namelijk stapsgewijs afgebouwd. Hierdoor heb je steeds minder voordeel van de opgewekte energie die je terug levert aan het net.
Wat kun je doen?
- Overweeg een thuisbatterij om je eigen opgewekte stroom op te slaan en later te gebruiken
- Pas je stroomverbruik aan door bijvoorbeeld overdag te wassen of je auto op te laten
Lagere terugleververgoeding dan verwacht
Veel mensen dachten dat ze een mooie vergoeding zouden krijgen voor de stroom die ze aan het net terug leverden. Helaas hebben sommige energieleveranciers de terugleververgoeding flink verlaagd, soms tot slechts een paar cent per kWh. Dit maakt zonnepanelen financieel minder aantrekkelijk dan voorheen. En heb je dus helaas spijt van zonnepanelen.
Wat kun je doen?
- Vergelijk energieleveranciers, want de tarieven kunnen flink verschillen
- Zoek naar manieren om meer eigen stroom direct te gebruiken, zoals koken op inductie of een warmtepomp installeren.
Problemen met netcongestie
In sommige regio’s kan het stroomnet de grote hoeveelheid terug geleverde energie niet aan. Dit heet netcongestie en kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen tijdelijk worden uitgeschakeld. Hierdoor wek je minder stroom op dan verwacht en haal je minder rendement uit je investering.
Wat kun je doen?
- Controleer bij je netbeheerder of jouw regio last heeft van netcongestie
- Overweeg een slim energie-managementsysteem om je energie beter te verdelen
Onderhoud en verborgen kosten
Zonnepanelen worden vaak verkocht als onderhoudsarm, maar dat betekent niet dat er nooit kosten zijn. Na verloop van tijd kunnen omvormers defect raken, panelen vervuild raken of je dag beschadigd worden door montagefouten.
Wat kun je doen?
- Kies voor een betrouwbare installateur met goede garantievoorwaarden
- Laat je panelen af en toe reinigen om hun rendement te behouden
De woningwaarde stijgt niet altijd
Sommige mensen dachten dat zonnepanelen hun woning automatisch meer waard zou maken. Maar als de panelen al wat ouderzijn of als de salderings-regeling verdwijnt, is de meerwaarde minder groot dan verwacht.
Wat kun je doen?
- Zorg voor een goed bijgehouden garantie en onderhoudsgeschiedenis om je woning aantrekkelijker te maken bij verkoop
- Denk na over andere verduurzaming maatregelen, zoals isolatie, die de woningwaarde wek verhogen
Zonnepanelen zijn nog steeds een goede manier om je energiekosten te verlagen en duurzamer te leven, maar de voordelen zijn minder vanzelfsprekend dan een paar jaar geleden. Door goed na te denken over je eigen verbruik, de veranderingen in de markt en de mogelijk extra kosten, kun je voorkomen dat je later spijt krijgt van de investering.
Wil je weten of zonnepanelen nog steeds slim zijn voor jouw situatie? Laat je dan goed adviseren en vergelijk de verschillende mogelijkheden!
Lees meer op midlife.nl
Geef een reactie