Een huis kopen is een grote beslissing in je leven, vooral financieel. Maar wat als je na aankoop merkt dat dit toch niet helemaal de juiste keuze was. Spijt van een huis kopen, komt vaker voor dan je denkt. Of het nu gaat om onverwachte kosten, een tegenvallende buurt of simpelweg een veranderend gevoel. Weet dat je niet de enige bent. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van spijt en wat je er aan kunt doen.
Waarom krijg je spijt van een huis kopen?
Spijt van een huis kopen, kan verschillende redenen hebben.
Financiële tegenvaller
De hypotheeklasten blijken zwaarder dan verwacht, of er zijn onverwachte onderhoudskosten.
Dit kan stress opleveren en ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je een verkeerde beslissing hebt genomen.
Verkeerde locatie / geen fijne buurt
Misschien was je zo onder de indruk van de woning, dat je minder op de buurt had gelet of dat de uitstraling zwaarder woog dan de buurt. Het kan geluidsoverlast, reistijd of gebrek aan voorzieningen zijn.
Onvoldoende voorbereiding
Door tijdsdruk of enthousiasme kun je details over het hoofd hebben gezien. Denk aan gebreken die je op het eerste oog niet zag of een slecht energielabel, waardoor je later spijt krijgt.
Verandering in je leven
Soms verandert je situatie na aankoop. Misschien krijg je een nieuwe baan, verandert je gezinssituatie of merk je dat je je toch niet helemaal thuis voelt in je nieuwe omgeving.
Wat kun je doen als je spijt hebt?
Onderzoek je financiële opties
Kun je besparen op je maandlasten door je hypotheek over te sluiten? Of kun je bepaalde kosten uitstellen of spreiden? Een financieel adviseur kan helpen bij het vinden van oplossingen.
Pas je woning aan
Soms kan een kleine verbouwing of aanpassing een wereld van verschil maken. Nieuwe inrichting, betere isolatie of een andere indeling kunnen je woongenot verbeteren.
Verken je buurt
Als je dit nog niet had gedaan is dit een goede tip. Kijk wat er wel is en ontdek nieuwe leuke hotspots van jouw nieuwe woonplek. Zoek contact met je buren en maak even goed kennis, je kan ook een housewarming geven. Zo leer jij de buren kennen en leren de buren jou kennen. Onder het genot van een kopje koffie en taart of een wijntje met een borrelplank is het niet zo verkeerd toch? Probeer de buurt misschien anders te bekijken door wat je wel fijn vind en wat is verbeterd.
Verkopen of verhuren
Als je echt niet gelukkig bent, dan kun je overwegen om je huis te verkopen. Het is geen makkelijke keuze, maar uiteindelijk staat gelukkig zijn voorop. In sommige gevallen is verhuur ook een optie. Er zitten wel veel regels aan verbonden dus let daar goed op. In dit geval kan je je ook laten adviseren.

Hoe voorkom je spijt?
Doe grondig onderzoek
Bezoek het huis op verschillende tijdstippen, praat met buren en kijk naar bestemmingsplannen en energiekosten. Zo ben je goed voorbereid en weet je de meeste dingen al.
Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Zo voorkom je verrassingen die je veel geld kunnen kosten. Ook kom je op deze manier alles te weten over het huis en krijg je misschien andere inzichten.
Bekijk realistisch hoe je er financieel voor staat
Houd rekening met onvoorziene kosten en wees eerlijk over wat je echt kunt betalen. Als het krap is, ga dan misschien praten met een financiële adviseur.
Luister naar je gevoel
Als je te erg twijfelt dan is dat vaak niet zonder reden. Schrijf de positieve en negatieve punten op en vergelijk deze goed. Dit maakt het misschien makkelijker om de keuze te maken.
Toch een bod uitbrengen, lees hier meer tips!
Geef een reactie