Als je méér natuurlijk licht in je woning wilt brengen, dan is een lichtkoepel hoe dan ook een slimme aankoop. Steeds meer mensen kiezen voor een ingebouwde lichtkoepel om de sfeer in huis aangenamer te maken, maar een dergelijke koepel heeft ook als voordeel dat je er je interieur mee kunt verfraaien.
Ben je van plan om een licht koepel te installeren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? De montage van zo’n koepel is een complex proces, maar onderstaand overzicht met belangrijke factoren en tips kan het werk toch al een stuk eenvoudiger maken!
Belangrijk bij het aanbrengen van een lichtkoepel
Een lichtkoepel is een glazen of plexiglas koepel die in het plafond van een woning of pand wordt ingebouwd, en op die manier meer natuurlijk zonlicht in de ruimte brengt. Wil je zo’n koepel plaatsen, houdt dan zeker met de volgende zaken rekening:
1. Het formaat van de lichtkoepel
Een van de belangrijkste factoren bij de keuze voor een goede lichtkoepel is het formaat. Wil je de ruimte veel groter en ruimer doen lijken, of ben je juist op zoek naar een model dat enkel functioneel verlicht? Er bestaan heel wat verschillende afmetingen koepels bij speciaalzaken, waardoor je hoe dan ook je gading vindt. Vraag desnoods meer advies over de verschillende modellen, zodat je een beter zicht hebt op de mogelijkheden!
2. De kwaliteit van het glas is ook belangrijk
Als je een lichtkoepel zoekt, dan loont het de moeite om rekening te houden met de kwaliteit van het glas of een ander materiaal dat ervoor wordt gebruikt. Bij Velux lichtkoepels wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van speciaal isolerend HR++ glas, zodat je binnenklimaat niet negatief wordt beïnvloed door koude of warmte van buitenaf. Ga voor een goede kwaliteit, ook al kost dat doorgaans iets meer!
3. Gebogen of vlak?
Vaak onderschat men de invloed van het type lichtkoepel op de look en feel van de woning. Tegenwoordig bestaan er heel wat mogelijkheden, maar een koepel met vlak of gebogen glas zijn toch wel de belangrijkste. Als je een koepel zoekt die naadloos aansluit op je plat dak, dan is vlak glas ideaal. Wil je echter een design oplossing die het ook mogelijk maakt om regenwater sneller af te voeren, dan is een gebogen koepel perfect!
4. Zelf doen of uitbesteden?
Ten slotte is het ook van belang dat je voor jezelf uitmaakt of je de koepel zelf wilt plaatsen, of het werk door een professional wilt laten doen. Als je zelf een lichtkoepel koopt en de handen uit de mouwen steekt, bespaar je doorgaans heel wat geld. Ben je handig genoeg, dan kan je alsnog genieten van een goede kwaliteit en duurzaamheid. Aan de andere kant is het werk uitbesteden interessant voor wie de tijd, kennis of het materiaal niet heeft om de koepel zelf te plaatsen!
Kortom, een lichtkoepel installeren is een werk waar heel wat bij komt kijken. Als je rekening houdt met bovenstaande factoren en tips, dan kan je echter zeker zijn van een prachtig resultaat!
Geef een reactie