Eco-huizen worden steeds modieuzer naarmate een nieuwe generatie woningbouwers milieubewuster wordt en zich bewust wordt van de financiële voordelen van het kiezen van groenere opties als het erom gaat te beslissen hoe ze hun leven willen leiden.
Een eigen huis bouwen
Eco-huizen zijn er in alle soorten en maten, allemaal lichtjes verschillend in de manier waarop ze zowel het milieu als hun bewoners ten goede komen. Het meest voorkomende type natuurinclusief bouwen is ‘stof eerst’, bijvoorbeeld Passivhaus, gevolgd door koolstofneutraal, ‘gezonde huizen’ en holistisch ontwerp, die allemaal gericht zijn op de impact van het huis op de mensen die erin wonen en de omgeving. Er is ook het concept van “Earthship Biotecture”, waarbij volledig wordt gebouwd met natuurlijke en gerecyclede materialen. Natuurlijk zijn sommige van deze soorten ecohuizen beter bereikbaar dan andere.
Hoe werkt het?
Een eco-build kan worden bereikt door een aantal ingrediënten uit een menu met opties te combineren die allemaal helpen om de impact op het milieu te verminderen. Deze kunnen zijn: driedubbele beglazing, geïsoleerd betonnen raamwerk, opvang van regenwater, zonnepanelen, effectieve isolatie of verwarming uit een hernieuwbare bron. Wil een eco-build echt milieuvriendelijk zijn, dan belichaamt deze idealiter ten minste een van de vier soorten van duurzaamheid: verminderen, hergebruiken, recyclen en terugwinnen.
De ecohuizen, milieuvriendelijk, Passivhaus zijn de leidende internationale energiezuinige ontwerpstandaardbegrippen en het beste voorbeeld van een stoffen eerste eco-woning; het werkt door een thermisch efficiënte omhulling te creëren, zodat de luchtruimte in huis op een temperatuur van 19 ° C wordt gehouden, ongeacht de tijd van het jaar. Gewoonlijk zijn er punten in de structuur van een huis waar warme lucht en koude samenkomen, waardoor de efficiëntie van verwarming afneemt.
Passivhaus-norm
Een huis gebouwd volgens de Passivhaus-norm voorkomt dit echter – dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat het huis luchtdicht, geïsoleerd en driedubbel glas is. Een andere optie kan zijn om een geïsoleerd betonnen raamwerk te gebruiken om muren te bouwen die sterker, goedkoper en sneller te bouwen zijn, waardoor er minder extra isolatie nodig is.
Werking
Omdat elk van deze functies helpt om de luchtstroom in huis te minimaliseren, is het vaak nodig om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning te installeren om ervoor te zorgen dat er een constante aanvoer van frisse lucht is. Deze systemen zuigen lucht van buiten naar binnen, filteren deze en pompen deze vervolgens door het huis, terwijl ze tegelijkertijd het vocht afzuigen. Recent is er een verband gelegd tussen schone, vers gefilterde lucht als gevolg van ventilatiesystemen in huis en een vermindering van symptomen bij mensen met allergieën.
Duurzaam
Omdat veel mensen ernaar streven om meer innovatieve manieren te vinden om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en op die manier een eigen huis bouwen, is het gebruik van duurzame materialen om een huis te creëren een verstandig uitgangspunt. Het gebruik van duurzame bronnen zoals hout, hennep en beton, naast gerecyclede en teruggewonnen materialen, zorgt voor een schuldvrij bouwen wat het milieu betreft. Bovendien drukt de groeiende populariteit van hernieuwbare materialen de prijs ervan, wat betekent dat er geen excuses zijn om niet bij te dragen aan de toekomst van de planeet.
Geef een reactie