Werkdruk, stress en een gebrek aan vitaliteit worden in 2025 steeds zichtbaarder. Bijna 1 op de 6 werknemers kampt met burn-outklachten, terwijl langdurig verzuim bedrijven miljarden kost. Nieuwe wetgeving en de groeiende focus op mentale gezondheid maken investeren in vitaliteit een noodzaak. Toch wachten veel bedrijven te lang met ingrijpen. Wanneer is een vitaliteitscoach geen luxe, maar een strategische must? Dit zijn de signalen waar werkgevers en HR op moeten letten.
Explosieve stijging van stressgerelateerd verzuim
Volgens recente cijfers van TNO blijft psychisch verzuim in 2025 stijgen tot recordhoogte. Stress, burn-out en overspannenheid komen niet alleen af en toe voor, maar zijn een blijvend probleem dat hele teams kan ontregelen. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om snel in te grijpen bij langdurige uitval, want voorkomen is – zoals in de praktijk vaak blijkt – beter dan genezen.
Een vitaliteitscoach in Utrecht zoals Lifeguard kan hierbij helpen. Onder meer met re-integratie, maar ook om te voorkomen dat uitval door stressfactoren wordt veroorzaakt. Er wordt specifieke aandacht besteed aan het vroegtijdig signaleren van mogelijke klachten en om werknemers te trainen in energiebeheer, werkdrukregulatie en mentale veerkracht. Het holistische antwoord op de toenemende vraag naar preventieve gezondheidsmaatregelen en een vitaliteitsprogramma binnen het bedrijfsleven.
Productiviteitsverlies en cognitieve overbelasting
De moderne werkvloer draait op volle toeren, met een constante stroom van e-mails, deadlines en digitale meetings. De druk om te presteren blijft hoog, terwijl medewerkers continu worden blootgesteld aan informatie-overload.
En dat heeft gevolgen. Volgens de WHO zorgt langdurige mentale overbelasting en te veel prikkels voor een gemiddelde productiviteitsdaling van 23%.
Wanneer fouten vaker voorkomen, medewerkers afhaken in meetings of projecten vertraging oplopen, is er mogelijk sprake van een energiecrisis binnen het team.
Een vitaliteitscoach helpt bij het herstellen van focus en prestaties door strategisch energiebeheer, ademhalingstechnieken en concentratietraining. Dit draagt bij aan een gezondere werkomgeving en voorkomt prestatieverlies op de lange termijn.
Verminderde innovatiekracht en creativiteit
Het is naast productiviteitsverlies ook een afname in innovatie en creativiteit dat na een gebrek aan vitaliteit komt. Vermoeide medewerkers die nemen minder initiatief, denken minder oplossingsgericht en blijven hangen in routinewerk. Wanneer innovatiekracht binnen teams lijkt af t nemen en vernieuwing stagneert, is dit een duidelijk teken dat vitaliteit ontbreekt.
Het erkennen van deze signalen is stap één, maar structureel investeren in vitaliteit is waar verschil meestal pas echt tot uiting komt. Tijd om werk te maken van vitaliteit? Dan is nu het moment om in actie te komen.
Lees meer blogs op Midlife.nl!
Geef een reactie