Als je zzp’er bent dan wil je natuurlijk niet met geldproblemen komen te zitten. Maar als je steeds heel lang op je betalingen moet wachten, kan dat behoorlijk lastig zijn. Vooral als jij ook rekeningen open hebt staan die betaald moeten worden. Dat is waar factoring de oplossing biedt. Hier lees je er alles over.
Je bent startend ondernemer
Als je net begint met ondernemen, is de kans groot dat je nog niet zo’n grote buffer hebt. Daarmee ben je direct afhankelijk van de betalingen van je klanten. Toch zie je heel vaak dat klanten lang wachten met betalen of de rekeningen soms helemaal niet betalen. Dat zorgt vooral als je een beginnend ondernemer bent al snel voor problemen. Zoals het betalen van je pand, bedrijfsmiddelen of zelfs je eigen inkomen. Door gebruik te maken van factoring beschik je bijna direct over het grootste gedeelte van je geld en hoef je niet meer te wachten tot je klanten betalen. Maar hoe werkt factoring dan? Met factoring verkoop je letterlijk je factuur aan het factoringbedrijf. Zij betalen je dan direct uit en wachten daarna rustig op de betaling van je klanten.
Je wilt groeien
Heb je al een tijdje een bedrijf en wil je graag snel groeien met je bedrijf? Dan moet je daarvoor investeringen doen. Maar dat kan alleen maar als je geld hebt om ook daadwerkelijk je investeringen te doen. Als je klanten hebt die laat betalen, kan dat ervoor zorgen dat je niet kan investeren in je bedrijf en kun je dus niet verder groeien.
Je moet vaak lang wachten op je geld
Een veelvoorkomend probleem bij zzp’ers is dat klanten pas na lange tijd betalen. Soms moet je wel 30, 60 of zelfs 90 dagen wachten. Dat is lang als je tussendoor je eigen kosten moet betalen. Het kan ook zijn dat je gewoon geen zin of tijd om achter betalingen aan te zitten. In dat geval kan factoring een uitkomst zijn.
Hier zijn een paar situaties waarin factoring handig kan zijn:
- Je klanten betalen vaak te laat
- Je hebt zelf weinig tijd om facturen te beheren
- Je wilt sneller geld in handen hebben
- Je wilt geen gedoe met aanmaningen sturen
Factoring voor zzp kan dus helpen om sneller toegang te krijgen tot je geld.
Hoeveel kost factoring voor zzp’ers?
Een belangrijke vraag is natuurlijk: wat kost factoring? Je betaalt meestal een percentage van je factuurbedrag voor deze dienst. De kosten verschillen per aanbieder en zijn afhankelijk van het bedrag van je facturen en hoe vaak je gebruikmaakt van factoring. Dit percentage wordt vaak vooraf afgesproken, zodat je weet waar je aan toe bent.
Het fijne aan factoring is dat je niet alles hoeft uit te besteden. Je kunt zelf kiezen hoeveel facturen je via factoring laat lopen en wat je zelf regelt. Dit maakt het flexibel en goed in te passen in jouw manier van werken. Factoring is dus niet voor iedereen hetzelfde, en de kosten kunnen variëren.
Vond je dit blog leuk om te lezen en wil je meer weten over het opzetten van een solide basis voor je onderneming? Lees dan ook onze blog “Het oprichten van een BV: Een gids voor de beginnende ondernemer” voor handige tips en stappen.
Geef een reactie