Al jaren die ene, bijzondere droomauto willen hebben? En heb je nu eindelijk de fysieke en financiële ruimte om dit pareltje aan te schaffen? Dan is een auto importeren het overwegen waard. Bij het importeren van een auto komt echter nogal wat kijken.
Vrijstelling voor kortstondig gebruik
Goed om te weten is dat je als inwoner van Nederland niet met een buitenlands kenteken mag rijden. Dat mag alleen kortstondig, als je een vrijstelling voor bpm en motorrijtuigenbelasting voor kortstondig gebruik hebt aangevraagd bij de belastingdienst. Omdat je dus zo snel mogelijk ene Nederlands kenteken op de auto moet krijgen, maak je een afspraak om de auto te laten keuren bij de RDW.
Apk-keuring en een kentekenonderzoek
Een APK keuring door het RDW is niet nodig als de auto uit een ander EU-land afkomstig is en een geldige APK heeft. Neem alle documenten mee naar de RDW. Dat wil zeggen het buitenlandse kenteken, een legitimatiebewijs, een Certificaat van Overeenkomst en het eventueel buitenlandse APK rapport. Indien nodig laat je door de RDW een APK-keuring uitvoeren. Ook zal er een kentekenonderzoek uitgevoerd worden.
RDW staat voor Dienst Wegverkeer
Is de auto gekeurd? Dan doe je aangifte voor de belasting personenauto’s en motorrijtuigen. Dat kan ook bij het keuringsstation van de RDW. Het RDW is overigens de organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in ons land. De naam RDW stond oorspronkelijk voor Rijksdienst voor het Wegverkeer, die naam wordt echter niet langer gehanteerd. RDW staat nu voor Dienst Wegverkeer
Direct betalen
Krijg je een belastingaanslag, dan dien je die overigens direct te betalen. Heb je dat gedaan, dan krijg je vaak een week later je kentekenbewijs en kun je dus kentekenplaten laten maken. De aanslag voor de motorrijtuigenbelasting komt automatisch thuis. Vergeet niet de auto ook meteen te verzekeren. Met een geldig kentekenbewijs en kentekenplaten op de auto mag je vervolgens gaan rijden.
Importeren kost je tijd en geld
Je maakt dus nogal wat kosten als je een auto importeert. Zo moet je de auto uit het buitenland halen en heb je dus te maken met brandstofkosten, eventueel overnachtingskosten en verzekeringskosten. De keuring door het RDW kost je geld, net als de bpm. Ook het laten maken van de kentekenplaten is niet gratis. Check dus eerst altijd de kosten die je maakt en overweeg dan opnieuw of auto importeren dan nog de moeite waard is. Behalve geld kost het importeren van de auto je ook de nodige tijd.
Duitsland is vaak ideaal
Natuurlijk is Amerika de beste optie als je voor een oude muscle car wilt gaan, maar wil je een mooie en betrouwbare sportwagen, dan ben je bij onze oosterburen aan het juiste adres.
Een auto importeren uit Duitsland heeft een aantal voordelen:
- Beperkte transportkosten
- Gunstige prijzen
- Vaak luxe uitgeruste auto’s
- Vaak goed onderhouden auto’s
Geef een reactie