De meesten van ons ontkomen er niet aan om te werken om rond te komen. Gelukkig heb sommigen een baan waar ze passie voor voelen en met plezier hun tijd en energie aan besteden. Dat kan van alles zijn, of het nu fysiek werk of zittend werk is. Beide soorten werk kun je natuurlijk ook zonder passie maar meer als een noodzakelijkheid doen. In beide gevallen is het in ieder geval van groot belang dat je aandacht besteed aan je lichaam en je gezondheid om te zorgen dat je de eindstreep haalt. Dat geldt in je privéleven, maar zeker ook op het werk. Dus ook als je ‘alleen maar op een stoel hoeft te zitten’. Heb jij ook zittend werk? Dan zijn hier drie belangrijke tips om vervelende klachten te voorkomen.
Je stoel is een cruciaal startpunt
De verkeerde stoel kan een hoop ellende veroorzaken, zeker als je er veel tijd in doorbrengt. Een ergonomische werkplek is essentieel in het voorkomen van lichamelijke klachten. Deze is namelijk cruciaal voor het aannemen van een goede zithouding en moet de nodige ondersteuning bieden, zeker aan de curve van je onderrug. Een ergonomische bureaustoel is dus eigenlijk onmisbaar. Deze kun je aanpassen aan je lichaam, zodat je hem precies zo kunt zetten dat je de beste zithouding met de juiste ondersteuning kunt aannemen. Maar ook als je te maken hebben met lange vergaderingen, is een goede, comfortabele vergaderstoel belangrijk. Anders kan vergaderen immers bijzonder oncomfortabel worden, en dat gaat ten koste van de concentratie en de kwaliteit van de vergadering.
Niet alleen je stoel moet goed staan
Met alleen een goed ingestelde stoel, ben je er echter nog niet. Om je werkplek echt ergonomisch te maken, is het belangrijk dat het bureaublad op dezelfde hoogte als de correct ingestelde armsteunen van de stoel. Zijn die er niet, dan is het zaak dat je met je armen op het bureaublad kunt rusten zonder voorovergebogen of juist achterover te zitten. Om te voorkomen dat je je nek gebogen hebt en zo gespannen nek- en schouderspieren krijgt, moet ook je computerscherm op de juiste hoogte staan. De bovenrand hiervan moet op ooghoogte staan en op een armlengte afstand. Zorg dat je niet gedraaid hoeft te zitten om je naar beeldscherm te kijken als dat niet nodig is.
Regelmatig bewegen, ook met je ogen
Veel zitten is niet goed voor de mens. Je kunt overwegen om een zit/sta-bureau te gaan gebruiken waarbij je staan en zitten kunt afwisselen gedurende dag. Zie je dat niet zitten of zit het er niet in, dan is het belangrijk dat je regelmatig even opstaat om een stukje te lopen. Bijvoorbeeld naar de koffieautomaat of naar het toilet. Wandelen in de pauze is ook verstandig om je lichaam soepel te houden. Maar ook je ogen verdienen rust. Omdat je niet met je ogen dicht kunt werken, is een goede regel om aan te houden om iedere twintig minuten gedurende twintig seconden naar een plek op zo’n zes meter afstand van je te kijken. Dit noemt men de 20-20-20-regel, omdat zes meter ongeveer 20 voet is.
Het is je eigen lichaam, en als het goed is, wil je er nog wel even mee vooruit kunnen. Niet alleen op het werk, maar ook privé. Maar beide zaken kunnen elkaar beïnvloeden. Een verkeerde zithouding op het werk kan dus ook voor vervelende klachten zorgen die in je privéleven ook een negatieve rol gaan spelen. Daarom is het zaak dat je zelf waakt over hoe je je lichaam belast en deze belasting waar mogelijk te minimaliseren. Heb je een werkgever? Dan is deze verantwoordelijk voor het verzorgen van een ergonomische werkplek. Dat is een wettelijke verplichting volgens de Arbowet, dus daar mag je hem aan houden.
Meer werkgerelateerde artikelen?
Lees over de nadelen van vervroegd pensioen.
Geef een reactie