Bij een verslaving denken we vaak aan een specifieke doelgroep. Meestal jongeren of mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Maar wist je dat ook veel ouderen kampen met een verslaving? Helaas blijft dit nog al te vaak onopgemerkt. En dat terwijl juist zij ook echt hulp verdienen. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp en dat we ons meer focussen op behandelingsmethoden voor ouderen en hoe je als omgeving een oudere kunt bijstaan tijdens of na het afkicken.
Afkickkliniek voor alle leeftijdscategorieën
Ten eerste is het goed om te weten dat afkickklinieken zelden een leeftijdsgrens hanteren. Uiteraard zijn er wel afkickklinieken speciaal voor jongeren, maar het overgrote deel richt zich op de volwassenen. Hier vallen ook senioren onder. Dit geldt bovendien voor binnen- en buitenland. Als oudere zou je dus ook terecht kunnen in een afkickkliniek in zuid afrika of één van de andere bekende landen.
Denk dus zeker niet dat je vanwege je leeftijd niet meer overal kunt komen. Iedereen heeft recht op hulp. Ongeacht de leeftijd. Bespreek samen met je huisarts de verschillende mogelijkheden of ga zelf op onderzoek uit via het internet. Je staat er niet alleen voor en hulp is echt mogelijk.
Wil je een behandeling in een afkickkliniek in Zuid-Afrika volgen? Dan is dit een goede manier om jezelf echt even te verwijderen uit je bekende omgeving. Meestal levert de eigen omgeving namelijk veel triggers op. Triggers die ertoe leiden dat je weer gaat gebruiken. Door geheel anoniem in het buitenland een behandeling te volgen, ben je in staat om je volledig te focussen op het afkicken en het natraject, zodat de kans op slagen veel groter wordt.
Oorzaken verslaving bij ouderen
Maar hoe komt het dat verslaving ook steeds vaker bij ouderen ontstaat?
Hierbij is het vooral belangrijk om naar de veranderingen in het dagelijks leven te kijken. Maar ook op persoonlijk vlak. Er verandert veel naarmate je ouder wordt. Je lichaam werkt misschien minder goed mee, je bent minder gaan werken, je hebt minder zorg voor de mensen om je heen en daardoor neemt ook de kans op verveling of onzekerheid toe. Verslavende middelen kunnen dan een grotere aantrekkingskracht krijgen. Ook als we bedenken dat veel ouderen zich eenzaam voelen. Dan is het al snel prettiger om die gevoelens te verdoven of simpelweg iets ‘om handen’ te hebben. Op de korte termijn lijkt dit misschien prettig, maar op de lange termijn kan het enorme schadelijke gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat de verslaving niet alleen vroegtijdig wordt ontdekt, maar ook dat er zo spoedig mogelijk stappen worden ondernomen om erger te voorkomen.
Wat te doen?
Heb je zelf een verslaving of ken je iemand met een verslaving? Dan is het belangrijk dat er snel hulp wordt gezocht. Hoe eerder men hulp zoekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. De eerste stap is vaak de huisarts, maar er kan ook zelf naar behandelingen online worden gezocht. Een doorverwijzing is niet altijd noodzakelijk.
Vond je dit een interessante blog? Lees ook onze blog over ‘Wat je kan doen als je voor je ouders moet zorgen‘!
Geef een reactie