Ben je de dertig gepasseerd? Dan is het ook bij jou allang begonnen. Rimpels nemen toe en het gehoor neemt af. Het begint allemaal langzaam. Vooral gehoorverlies door ‘ouderdom’, is een sluipend proces. Het begint meestal vanaf het dertigste levensjaar. Doordat het langzaam gaat, zal je er niet meteen last van hebben. Sterker nog, je zal het waarschijnlijk niet eens doorhebben.
Merkbaar gehoorverlies start meestal met het niet meer kunnen horen van hoge tonen. Dus als je vogeltjes niet meer hoort zingen, is dat een veeg teken.
Eenzaam door gehoorverlies
Het gehoorverlies kan een probleem worden als je bijvoorbeeld gesprekken niet meer kunt volgen. Dit kan op den duur een belemmerend effect hebben op het sociale leven. Een slecht gehoor kan zelfs leiden tot een sociaal isolement met soms depressieve gevoelens als gevolg.
Oorzaak gehoorverlies: versleten trilharen
Trilharen in het middenoor werken hard. Ze zijn 24/7 bezig met het verwerken van geluid. Er is overal en continu geluid. Je kunt je gehoor niet uitschakelen. Ook niet als je slaapt. Door het ouder worden, slijten de trilhaartjes. Ze kunnen geluid niet meer goed overbrengen. Geluid wordt vervormd en gaat klinken als één brij. Geluiden lijken overal vandaan te komen. Soms klinkt iets heel hard en dan weer is het nauwelijks waarneembaar. Dit maakt het lastig om lawaai uit de omgeving weg te filteren. Een één-op-ééngesprek is mogelijk, maar vaak moet de tv of radio zachter gezet worden. Zo’n gesprek kan veel energie gaan kosten.
Niet alleen door het klimmen der jaren, ook door te harde geluiden slijten of beschadigen de trilharen. Geluid vanaf 80 decibel kan schadelijk zijn voor het gehoor. De geluidsdruk overbelast de trilharen. Beschadigde of versleten trilharen herstellen niet. Ze groeien nooit meer aan.
Gevaarlijke situaties
Door het vervormde geluid, kan doofheid gevaarlijke situaties opleveren. Stel je maar eens voor dat geluiden die ver weg lijken, ineens heel dichtbij blijken te zijn.
Thuis makkelijk een online gehoortest doen
Als je nieuwsgierig bent naar de status van jouw gehoor, kan je het laten testen door een audicien. Een gehoortest bij een audicien is vrijblijvend. Als het niet lukt om een audicien te bezoeken, kun je ook een online gehoortest doen. Een online gehoortest is (meestal) gratis en duurt maar een paar minuten. Met de koptelefoon op, vul je eerst digitaal een aantal gegevens in, zoals leeftijd en geslacht. Hierna krijgt je een paar korte woorden te horen. Als je aangeeft deze woorden goed te horen, begint het echte gedeelte: de gehoortest. Je krijgt dezelfde korte woorden te horen, maar dit keer met een ruis erdoorheen. Als je het woord hoort, klik je op het bijbehorende plaatje. Enkele minuten na het afronden van de test, krijg je de uitslag.
Een gehoorapparaat overal uitproberen
Uit een test kan blijken dat een gehoortoestel het leven aangenamer maakt. Het is belangrijk dat je deze eerst een aantal weken probeert. Zoek verschillende situaties op om te ervaren hoe het bevalt. Kan je nu wel een gesprek voeren, terwijl er ook andere mensen praten? Bevalt het apparaat binnen en buiten? Klinkt je favoriete (live) muziek weer mooi? Bij twijfel ga je terug naar de audicien. Deze zal het gehoorapparaat anders afstellen. Daarna krijg je weer de tijd om te proberen of het beter gaat.
Wel even wennen
Je kunt zelfs aan de audicien vragen of je er meerdere mag proberen. Op die manier kun je goed de verschillen ervaren en een voorkeur aangeven. Wat voor jou persoonlijk goed voelt, kun jij alleen weten.
Houd er rekening mee dat je moet wennen aan de effecten van het hoortoestel. Geluiden kunnen onverwacht schel klinken. Dat is meestal tijdelijk. Als je in de proefperiode hoofdpijn krijgt, een fluittoon hoort of duizelig wordt, ga je onmiddellijk terug naar de audicien. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de pasvorm niet goed is. Dit kan aangepast worden.
Lees hier meer tips over je gezondheid.
Geef een reactie