Een midlifecrisis kan iedereen overkomen. Van alle mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar ervaart circa 25 procent klachten. Het idee dat het leven zo goed als vastligt kan beangstigend zijn. In deze periode maken we de overgang van de tijd waarin nog alles mogelijk was naar stabiliteit. Je hebt misschien een vaste partner, een vaste baan, een gezin en je traditionele vriendenkring.
Dat klinkt fantastisch, maar het kan ook beklemmend voelen als er verder nauwelijks mogelijkheden te zien zijn. Sommige mensen ontwikkelen gedurende deze periode zelfs een depressie. Een traject met een psycholoog is dan zelfs nodig om weer aan de betere hand te komen. Anderen nemen drastische beslissingen die het gezins- of werkleven op z’n kop dreigen te zetten. Een midlifecrisis kan dus verregaande gevolgen hebben.
Merk jij dat jijzelf of iemand in je omgeving een midlifecrisis doormaakt? En heb je geen idee wat je kunt doen om de situatie te beteren? Lees dan snel verder en ontdek hoe je deze crisis weer te boven komt of hoe je de ander hierbij kunt helpen.
Zoek hulp
Merk je dat je echt geneigd bent om de verkeerde beslissingen te nemen of voel je je volledig overweldigd door de totale situatie? Dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk hulp te zoeken. Zeker als je gedrag omslaat naar depressie. Als je het leven gewoon niet meer ziet zitten of het zo uitzichtloos vindt. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Dit kan bij de huisarts, maar het is ook mogelijk om zelf contact op te nemen met een psycholoog. Een doorverwijzing is lang niet altijd noodzakelijk.
Maak geen overhaaste beslissingen
Gedurende deze periode is het wel heel verleidelijk om overhaaste beslissingen te maken. Bijvoorbeeld om vreemd te gaan, je huwelijk stop te zetten, ontslag te nemen of plotseling een enorme dure aankoop te doen. Besef echter goed dat deze beslissingen lang niet altijd even verstandig zijn. Misschien is het diep in je hart ook helemaal niet wat je echt wilt. Probeer daarom zelf te erkennen dat je in een midlifecrisis zit en dat daar deze gedachten vandaan komen. Als je dit erkent, weet je ook dat je even op de stop-knop moet drukken en de situatie eerst moet proberen te overzien. Neem geen beslissingen gedurende deze periode en win advies in bij deskundigen of bespreek de situatie met dierbaren. Door jezelf deze wachttijd te gunnen, voorkom je dat je beslissingen maakt waar je later spijt van krijgt.
Stel nieuwe doelen
De grootste oorzaak van een midlifecrisis is het feit dat alles vastligt. Waar je vroeger nog droomde van die betere baan, kinderen, een partner of een verre reis, lijkt het nu alsof je het leven al zo goed als uitgespeeld hebt. Besef echter goed dat er nog veel meer uit het leven te halen valt. Zie de stabiliteit van nu niet als iets negatiefs, maar juist als iets prettigs. Het biedt immers de mogelijkheid om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Stop nooit met dromen. Welke leeftijd je ook hebt. Begin daarom elk jaar met het opschrijven van doelen. Kleine en grote. Zo blijft het leven uitdagend.
Lees hier meer over de midlifecrisis.
Geef een reactie