Drie tips voor het verhuren van je vakantiewoning
Het verhuren van je vakantiewoning is een goede manier om een extra bron van inkomsten te genereren. Je moet wel goed op de hoogte zijn van de regels al dan niet verschillend per gemeente. Met deze handige checklist loop je het minste risico en vier jij straks niet alleen vakantie in Nederland en verdien je ook nog eens extra inkomen.
Belasting regelen bij vakantiewoning verhuren
Een vakantiewoning wordt door de Belastingdienst gezien als een secundaire woning (tenzij je woonhuis een huurhuis is) en wordt aangeduid als overige onroerende zaken. Waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vakantiewoning is hoe de WOZ-waarde wordt bepaald. Aangezien je niet een vast huurbedrag per maand kan vaststellen wordt door de gemeente een percentage vastgesteld. Dit percentage valt vaak hoger uit en daarom is het goed om te weten dat je binnen zes weken schriftelijk bezwaar kan aantekenen bij de gemeente.
Het helpt als je veel werk zelf verricht, zoals het werven van huurders, schoonmaken van de woning etc. De belastingdienst merkt inkomsten dan aan als resultaat uit overige werkzaamheden. Het bezit van een vakantiehuisje valt onder vermogen, dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. Je betaalt belasting over het fictieve rendement en niet over de werkelijke kosten en opbrengsten.
Hoe voorkom je leegstand in je vakantiewoning?
Het is van belang een goede huurprijs te vragen maar nog veel belangrijker is dat de vakantiewoning regelmatig verhuurd wordt. Als je een te hoog bedrag per nacht vraagt heb je grote kans dat de vakantiewoning niet verhuurd wordt en blijf je met niets achter. Laat je leiden door de markt en kijk naar wat er gevraagd wordt voor andere vakantiewoningen in de regio.
Locatie is alles; zit jouw vakantiewoning dicht bij het strand, in een bekende stad, of in de buurt van een attractiepark of museum? Deze elementen hebben niet alleen invloed op de aankoopprijs van je vakantiewoning maar ook op de huurprijs. Het is ook interessant om te investeren in extra voorzieningen. Goede Wi-Fi is natuurlijk onmisbaar geworden en misschien is een jacuzzi of sauna wel een echt selling point of stel jij je juist heel huisdiervriendelijk op.
Verzekeringen en aansprakelijkheid
Als verhuurder van een vakantiewoning loop je meestal wat meer risico. Daarom is het verstandig om je huidige inboedel- en opstalverzekering uit te breiden of een nieuwe verzekering af te sluiten. Sommige verzekeraars stellen eisen aan hoe lang en hoe vaak je en vakantiewoning mag verhuren. Ook vergoedt de verzekeraar lang niet altijd alle schade. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je verzekering alleen diefstal en vandalisme vergoedt als er sporen zijn van braak.
Voor de meest volledige dekking zonder beperkingen is het verstandig om een zakelijke inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Het is ook handig om even bij de gemeente te vragen wat de regels zijn. Zij hebben vaak alle informatie die u nodig heeft om zonder problemen te beginnen aan het verhuren van je vakantiewoning.
Van plan om deze zomer in Nederland eropuit te gaan? Check ons blog over de leukste vakantiehuisjes in Nederland hier.
Geef een reactie