Een kraamverzorger of kraamverzorgster, iedereen heeft deze eigenlijk nodig op het moment dat je zwanger bent. Je moet deze al aanvragen als je ongeveer drie maanden zwanger bent. Maar wat doet de kraamverzorgster nou eigenlijk? Waarom is deze zo belangrijk? En ook, wat doet deze niet? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Wat doet een kraamverzorgster wel?
Wanneer je bent bevallen komt er heel veel op je af en moet er ook heel gebeuren, maar je moet tegelijkertijd herstellen. Je bent dus niet in staat om dat zelf allemaal te doen. Ook je partner kan dat niet alleen doen. Bovendien moeten jullie ook gewoon aandacht besteden aan het kindje. De belangrijkste taken van een kraamverzorgende zijn het verzorgen van moeder en kind en het verzorgen van een goede hygiëne. Daarnaast ontlast ze de net bevallen moeder, en ook de rest van het gezin. Hij of zij geeft uitleg over allerlei dingen die je moet doen en misschien nog nooit hebt gedaan. Denk aan het verschonen van de luier, de baby in bad doen, borstvoeding geven en het kindje aankleden.
Ook biedt de kraamverzorgende altijd een luisterend oor. De kraamverzorgende observeert daarnaast jullie als kersvers gezin en de baby, en geeft eventuele problemen of signalen door. Tot slot kan een kraamverzorgende helpen met huishoudelijke klusjes. Zo kan hij of zij koken, eten maken, stofzuigen en de was doen.
Wat doet een kraamverzorgster niet?
Een kraamverzorgende doet dan weliswaar klusjes in huis om je te ontlasten, het is geen huishoudelijke hulp. Een grote schoonmaak doen of allerlei taakjes die je nog had liggen in en rondom huis zijn niet voor hem of haar bestemd.
Hoe vaak is de kraamverzorgster er?
Het verschilt per situatie hoe lang en hoeveel uur kraamverzorging je krijgt. Na een intake gesprek, wat plaatsvindt ongeveer twee maanden voor je bevalling, krijg je een aantal uren toebedeeld. Vervolgens wordt op de eerste dag bekeken of dat voldoende is. Halverwege wordt dit nogmaals bekeken. Standaard is het 49 uur kraamzorg bij borstvoeding, en 45 uur als je geen borstvoeding geeft. Volgens de wet heb je recht op 24 tot 80 uur kraamzorg, in maximaal tien dagen. Wanneer je bijvoorbeeld in het ziekenhuis verblijft na de bevalling worden deze uren minder. Per dag in het ziekenhuis gaan er zes uur vanaf. Daarnaast spelen jouw gezondheid en die van de baby een rol, de situatie van het gehele gezin en andere redenen waarom er eventueel extra of juist minder begeleiding nodig is.
Wat doe je als geen klik hebt
Het kan natuurlijk zijn dat het niet zo klikt tussen jou of je familie en de kraamverzorgende. Dit kun je gewoon aangeven, dan kun je een andere krijgen. Het is namelijk voor beiden niet prettig als er geen klik is.
Wat zijn de kosten van een kraamverzorgster
Een kraamverzorgster zit in het basispakket van de zorgverzekering. De eigen bijdrage gaat hier overigens wel vanaf. Bij sommige verzekeraars wordt die dan echter ook weer vergoed uit de aanvullende verzekering. Bekijk dit dus altijd goed van te voren.
Geef een reactie