De eerste scheiding werd in Nederland in 1796 uitgesproken. Helaas is het daar niet bij gebleven. Een scheiding brengt vaak veel verdriet en emoties met zich mee, paar ook heel veel praktische zaken die je ineens op je bord krijgt. Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden en dat gaat niet altijd even makkelijk.
De scheiding uitstellen?
Het aantal scheidingen per jaar kan enorm verschillen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de jaren 2009 tot en met 2018, zie je jaarlijks de scheidingen op lopen, met een piek in 2014. De jaren daarna nam het aantal weer langzaam af. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een crisis, bijvoorbeeld zoals nu bij een pandemie,bij een economische crisis of een midlife crisis. Als mensen weinig geld of spaargeld hebben, zien ze vaak tegen een dure scheiding op. Mensen gaan dan hun scheiding uitstellen, waarna er later een golf van scheidingen komt.
Een mediator inschakelen
Dit is eigenlijk niet verstandig want als een scheiding noodzakelijk is, maar je suddert te lang door, komt dat de onderlinge sfeer meestal niet ten goede. Ook voor de kinderen is dit een vervelende situatie. Dan kun je nog beter geld lenen en de scheiding op tijd doorzetten om de kans te vergroten dat jullie tijdens en na de scheiding nog door een deur kunnen. Niemand zit op een vechtscheiding te wachten. Als je een mediator inschakelt, kan de scheiding op een nette manier voor beide partijen geregeld worden.
Welke stappen moet je nemen
- Allereerst licht je natuurlijk je partner in over het feit dat je wilt scheiden. Vertel dit rustig en duidelijk.
- Bespreek samen hoe je het zo goed mogelijk aan de kinderen kunt vertellen.
- Benader een mediator en maak met behulp van de mediator afspraken over de eigendommen, de woning én over de kinderen.
- Laat deze afspraken opnemen in het scheidingsconvenant.
- De scheiding aanvragen: Zodra jullie overeenstemming hebben bereikt wordt het verzoekschrift voor de scheiding naar de rechtbank gestuurd. Een rechter doet na een aantal weken de uitspraak. Je ontvangt hierna een echtscheidingsbeschikking.
- Binnen 6 maanden moet de scheiding ingeschreven zijn bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je getrouwd bent. Dan pas ben je voor de wet gescheiden.
- Check ook even je testament, dat moet misschien aangepast worden.
Een mediator of een advocaat
Denk je al bij voorbaat dat je tijdens het traject niet tot overeenstemming komt met je toekomstige ex-partner, dan kun je ook voor een advocaat kiezen. Hier hangt vaak wel een veel duurder prijskaartje aan. Een mediator zit er altijd voor beide belangen, dus eerst dat proberen is financieel ook zeker de moeite waard. Daarbij kom je met een mediator vaak ook sneller tot afspraken, wat tijd en ergernis scheelt. Dat is ook voor de relatie met je ex-partner na de scheiding vaak beter. Zeker als je het samen in goed overleg met een mediator hebt kunnen regelen. Mocht dit niet werken kun je ook een financieel adviseur scheiding raadplegen.
Geef een reactie