Als hij weet wat goed voor hem is, zal de moderne heer de voorkeur geven aan hersens, niet aan blondines – volgens een nieuwe studie over het huwelijk. In wat kan worden geïnterpreteerd als zowel een overwinning voor het feminisme als een teken dat mannen nu nog minder kans hebben om een ruzie met hun vrouw te winnen, hebben onderzoekers ontdekt dat huwelijken tegenwoordig de beste overlevingskansen hebben wanneer beide partners hetzelfde opleidingsniveau hebben.
De generatie van echtgenoten die begin jaren negentig trouwde, zo ontdekten de onderzoekers, was ook de eerste die blij was met echtgenotes die net zo slim – of slimmer – waren dan zij. Dit, zo bevestigde de studie, was een omkering van de jaren vijftig, toen Marilyn Monroe speelde in Gentlemen Prefer Blondes, toen een huwelijk hoogstwaarschijnlijk zou duren als een echtgenoot beter opgeleid was dan zijn vrouw (en hem vermoedelijk zou kunnen vleien door te zeggen dat hij het het beste wist).
Onderzoek
Nadat een team van onderzoekers het lot had geanalyseerd van duizenden stellen die tussen de jaren vijftig en 2019 waren getrouwd, concludeerden zij dat ze ’trends naar een meer egalitair huwelijksmodel hadden ontdekt waarin de status van vrouwen minder bedreigend is ten opzichte van de genderidentiteit van mannen. De bevindingen suggereren een seismische verschuiving vanaf de jaren vijftig, waar de man van oudsher de kostwinner was en van de vrouw werd verwacht – zoals een handboek over huishoudkunde uit die tijd adviseerde – ‘op tijd een diner voor hem klaar te hebben’.
Ondanks het feminisme van de jaren zestig en zeventig lijkt de voorkeur voor een lager opgeleide vrouw (of de angst voor een slimmere) te hebben geduurd tot zeker 1980. Tussen 1950 en 1979 ontdekten de onderzoekers dat huwelijken waarin een vrouw beter was opgeleid dan haar echtgenoot, 34 procent meer kans hadden om in een scheiding te eindigen dan bij relaties waarbij de echtgenoot (misschien stilletjes) kon beweren slimmer te zijn dan zijn vrouw.
Tegenwoordig
Dit is nu omgekeerd: de onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen die elkaar vonden via een datingbureau of via relatiebemiddeling voor hoger opgeleiden met hetzelfde opleidingsniveau vaker bij elkaar bleven dan paren waar de man beter was opgeleid dan zijn vrouw. Relatiebemiddeling zoals we dat tegenwoordig kennen, is een welkome hulp bij het zoeken naar een geschikte partner.
Door relatiebemiddeling wordt goed uitgezocht welke eigenschappen en opleidingsniveaus goed met elkaar matchen. Ze vonden ook substantiële – maar niet doorslaggevende – suggesties in de gegevens dat huwelijken waarbij de vrouw beter is opgeleid dan de echtgenoot, nu eigenlijk stabieler zijn dan relaties waarbij de man zichzelf ervan kon overtuigen dat hij de slimste was.
Dus …
De onderzoekers speculeerden dat de veranderingen mogelijk de aanpassing van een samenleving zijn aan de vooruitgang van vrouwen op het werk en in het onderwijs, waar meisjes nu vaak beter presteren dan jongens in veel landen – waaronder veel EU landen, waar ze vorig jaar een recordvoorsprong hadden op hun mogelijke toekomstige echtgenoten qua resultaten. De studie concludeerde: de bevindingen kunnen een voorbeeld zijn van hoe veranderingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs geleid hebben tot vooruitgang in de richting van gendergelijkheid thuis.
Geef een reactie