In je midlife nog schoolgaande kinderen hebben? Dat komt natuurlijk nog heel veel voor. Je kinderen willen helpen met hun huiswerk; dat klinkt zo vanzelfsprekend. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet altijd makkelijk. Tegenwoordig leren kinderen op school vaak anders dan hoe jij het destijds leerde. De vaktermen zijn veranderd, de lesmethodes zijn vernieuwd en sommige onderwerpen voelen ineens als hogere wiskunde. Zelfs onderwerpen als aardrijkskunde en geschiedenis. Daarnaast zien we dat de opleiding, al volgt je kind hetzelfde niveau, heel anders is dan vroeger. Betrokkenheid als ouder is ontzettend waardevol, ook al voelt het soms alsof je zo nu en dan tekortschiet.
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kind kunt ondersteunen, zonder dat je alles zelf hoeft te weten, uit te leggen of bijles te nemen. Want je hoeft geen wiskundeleraar of taalkundige te zijn om toch een grote steun te zijn tijdens de drukke schooljaren. Met deze tips lukt het je zeker.
1. Toon oprechte interesse
Iedereen wil graag gehoord worden, dat geldt voor volwassenen, kinderen en tieners. Wanneer je interesse toont, laat je zien dat je betrokken wil zijn bij wat je kind aan het doen is. Laat je kind jou uitleggen waar het mee bezig is. Dit helpt je om te ontdekken wat er allemaal speelt in het leven van je kind en het helpt je kind actief te verwoorden wat het geleerd heeft. Dat is een bewezen leerstrategie: uitleggen = beter onthouden. Deze methode werkt zowel als je kind de kneepjes van het vak weet als wanneer ze denken er niets van te snappen. Luister, stel vragen en als je kind het niet weet, dan zoek je samen het juiste antwoord op. Daarmee leer je jouw zoon of dochter meteen dat vragen stellen hartstikke goed is en je schept een band.
2. Creëer een fijne leeromgeving
Zorg voor een rustige, opgeruimde plek waar je kind zich goed kan concentreren. Zonder afleiding van tv of smartphone; ook al hebben ze deze nodig voor Magister. Een goede bureaustoel, voldoende licht en een vaste studieroutine doen al wonderen. Vraag ook wat je kind nodig heeft om zich te concentreren. De een vindt het bijvoorbeeld fijn om muziek te luisteren, de ander wil juist stilte om zich heen. Faciliteer dit. Daarmee toon je ook weer interesse.
3. Bied structuur en overzicht
Help bij het plannen van huiswerk en toetsen. Samen een weekplanning maken geeft rust én controle. Zo voorkom je dat je kind op het laatste moment alles nog moet doen en je zelf in de stress schiet als ouder. Let daarbij wel dat je het samen doet. Wanneer je een planning oplegt die voor jou werkt, maar niet voor je kind, dan werkt dit averechts. Stuur een beetje bij, maar geef ook de ruimte om fouten te maken.
4. Wees realistisch en geduldig
Je hoeft niet alles perfect te kunnen uitleggen. Soms is het al genoeg om te zeggen: ‘Ik weet het even niet, maar laten we samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken.’ Dat is precies het goede voorbeeld: door samen oplossingsgericht te denken, laat je je kind zien dat leren bij het leven hoort. Geef daarbij je kind ook de ruimte om vragen aan je te stellen en om de eigen tijd te nemen om lesstof eigen te maken. Iedereen leert op het eigen tempo.
5. Huiswerkbegeleiding als steun in de rug
Merk je dat de frustraties oplopen of dat je kind structureel achterloopt? Dan kan huiswerkbegeleiding Den Haag een slimme zet zijn. Bij professionele huiswerkbegeleiding krijgt je kind begeleiding op maat, vaak in een rustige omgeving, met aandacht voor leerstijl, planning én motivatie. Ook krijg jij als ouder meer ademruimte, omdat de strijd aan de keukentafel afneemt. Bovendien leer jij er ook weer van hoe je bijvoorbeeld je kind het beste kan ondersteunen!
De voordelen op een rij:
- professionele uitleg bij lastige vakken;
- structuur en ritme in het huiswerk maken;
- meer zelfvertrouwen bij je kind;
- minder discussies thuis en daarom meer harmonie en ruimte voor leuke dingen.
Er zijn tegenwoordig ook online mogelijkheden, wat ideaal kan zijn als je kind moeite heeft met reizen of drukke middagen.
6. Vier de kleine overwinningen
Heeft je kind een voldoende gehaald voor een toets waar hard voor is gewerkt? Vier het! Een compliment of een klein gebaar doet wonderen voor de motivatie. Of geef je kind een leuk cadeautje. En het versterkt jullie band: je laat zien dat je trots bent op de inzet, niet alleen op het cijfer.
7. Check geregeld in bij je kind
Wanneer je kind druk is met het huiswerk, dan is het goed om geregeld even in te checken. Breng eens een kopje thee met een snack en vraag hoe het gaat. Of nodig je kind even uit om achter het bureau vandaan te komen om even samen in de tuin te zitten. Door kleine pauzes in te lassen, ook schermtijd, blijft je kind beter geconcentreerd en raakt hij of zij minder gestrest.
Betrokkenheid, bijles en interesse
Je kind helpen met huiswerk hoeft geen dagelijkse worsteling te zijn. Hou in je achterhoofd dat tiener zijn nu heel anders is dan toen en dat jij misschien ook wel moeite had met concentreren en huiswerk maken. Met betrokkenheid, structuur en eventueel wat hulp van buitenaf in de vorm van bijles kom je samen een heel eind. En het mooie is: je kind leert niet alleen de lesstof beter, maar ook dat doorzetten loont en dat jij er altijd bent om te helpen, op jouw eigen, ondersteunende manier.
Geef een reactie